Édeskömény
Édeskömény

Az édeskömény, vagyis a latin nevén Foeniculum vulgare, a zellerfélék családjába tartozó Foeniculum nemzetség legismertebb képviselője. Számos helyen ánizskaporként is ismert, a Balaton déli részén pedig vezérkaporként hívják. Kevesen tudják, hogy ez a növény nemcsak fűszerként, hanem gyógynövényként is használható, és 2023-ban Magyarország harmadik legfontosabb zöldségnövénye volt a termesztés szempontjából.

A növény jellemzői

Az édeskömény egy lágyszárú, meleg- és fényigényes, többéves növény, amely az ernyősök családjába sorolható. Zöldes vagy barnásszürke termése pár milliméter széles és 6-10 mm hosszú, ikerkaszat formájú. Illóolaj tartalma 2-6% között mozog, ezen kívül zsíros olajokat és fehérjéket is tartalmaz. Mélyre hatoló, orsószerű gyökere van, és felálló, akár 2 méter magas szárral rendelkezik. Hamvaszöld levelei és élénksárga, apró virágai vannak, amelyek kétszeresen összetett lapos ernyőben helyezkednek el.

„A növény jó vízgazdálkodású vályog- vagy homokos vályogtalajon termeszthető legjobban, tápanyagban gazdag környezetben. A legnagyobb vízigénye csírázáskor és a szárba indulástól a virágzásig van. Virágzás alatt a hűvös, esős idő nem kedvező számára, mivel akadályozza a terméskötést” – mondja Kerekes Balázs, a Vitafer Hungária Kft. munkatársa.

Az édeskömény gyógyhatásai között szerepel a gyulladáscsökkentő, emésztést javító, stimuláló és görcsoldó hatás. Gazdag vasban, rézben, kalciumban, káliumban, mangánban, szelénben, cinkben, magnéziumban, valamint A-, C-, E- és B-vitaminokban.

Édeskömény a világban és Magyarországon

Globálisan az édesköményt a mérsékelt és meleg éghajlatú területeken termesztik. Franciaország és Bulgária a legnagyobb termelők, de Németországban és Egyiptomban is jelentős területeken termesztik.

„Magyarországon a zöldségfélék vetésterületi megoszlása az elmúlt években nem változott jelentősen. 2023-ban a csemegekukorica és a zöldborsó voltak a legelterjedtebbek, 31,9 ezer, illetve 18,4 ezer hektáron. A harmadik helyen az édeskömény állt, 7,5 ezer hektáron termesztették” – emeli ki Kerekes Balázs.

Korábban Magyarországon az édeskömény kevésbé volt elterjedt, de az időjárási és gazdasági változások hatására a vetésterületek növekednek.

2024-es kilátások

A jövőbeli változásokat befolyásolhatják a pályázatok, támogatások és a külföldi piaci lehetőségek.

„Az édeskömény ültetvényeknél figyelembe kell venni, hogy az időjárási anomáliák hatására nem minden évben lesz jelentős termés. 2023-ban a csapadékos időjárás nem kedvezett a növénynek, ami rossz termést eredményezett” – teszi hozzá Kerekes Balázs.

A Vitafer Hungária Kft. a több tápelemből álló szuszpenziós lombtrágyákkal segíti a gazdákat, hogy hatékonyan használják a termékeiket. Ezek a lombtrágyák a szántóföldi kultúrákban, zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermesztésben egyaránt alkalmazhatóak.

Források: www.szuszpenzioslombtragya.hu, https://www.ksh.hu/s/kiadvanyok/agrarium-2023-elozetes-adatok/agrarium-2023-elozetes-adatok.pdf

author avatar
Grabowsky
Hirdetés: Sport felszerelések

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .