Balkonon nevelt fűszernövények
Fotó:Freepics

Mennyivel ütősebb ízt ad egy frissen tépett fűszer, mint annak szárított verziója?

A válasz egyértelmű: SOKKAL!

Abban valószínűleg mindannyian egyetértünk, hogy érdemes a friss fűszereket választani, hiszen friss bazsalikommal ízesebb a bruschetta, frissen tépett petrezselyemmel jobb lesz a leves és hát kell-e szebb látvány a mojitonkban lágyan landoló friss mentaleveleknél?

Na de nincs mindenkinek kertje vagy éppen ideje egy egész fűszereskert kialakításához.

Mit szólnál, ha azt mondanánk nem is kell?

Mint mindenkinek biztosan neked is van egy „muskátlis szomszédnénid”, akinek tavasztól őszig pirosban és rózsaszínben rikít az erkélye vagy éppen a közös gangot dobják fel a kevéssé jó illatú ám annál szebb virágok.

Balkon ládában a növények
FotoFreepik

Na igen, azok balkonládák. Ezek a ládák pedig nem csak a muskátliknak jók. Néhánnyal komplett kis kertet tudsz kialakítani, a helyigénye pedig szinte egyenlő a nullával. 

Amennyiben van erkélyes vagy a gangon találsz egy kis üres felületet a korláton tökéletes választás a korlátra ültethető láda. Ehhez még akasztó sem kell, egyszerűen elég csak ráültetni a korlátra.

Na de nézzük milyen növényeket érdemes beletenni, mikor és hol szerezheted be őket.

Az egynyári fűszernövényeket már áprilisban, az évelőket inkább májusban érdemes „örökbefogadni”. A földet tekintve, amit a ládákba teszel érdemes a kifejezetten erre a célra készített fűszernövény földet választani.

Bazsalikom
FotoFreepik

Az első, és kihagyhatatlan a bazsalikom. Egy egyszerű bolognait is igazán fel tudsz dobni egy kis friss bazsalikommal. Ezt bármelyik piacon megkapod a virágosoknál egy nagy tő körülbelül 1200 forint. Nem egy igényes növény, elég ha kap egy kis napfényt és időnként meglocsolod. Nagy hőségben naponta, egyéb esetekben elég 2-3 naponta öntözni. Egy jó tipp: A thai bazsalikom (szintén a piacokon beszerezhető, lilásabb árnyalatú) nagyon hálás növény, ráadásul gyönyörű lila virágokat is hoz, könnyen bokrosodik. 

A második, szintén nagyon hálás növény a menta. Őt szintén szinte bárhol beszerezhetjük 1200-1500 forint körüli áron. Tökéletes limonádékba, de például torta dekorációnak sem utolsó.

Petrezselyem
Fotó FreepikPetrezselyem

Rozmaring, a grillpartik sztárja. Ideális választás húsokhoz, legfőképp a bárányhoz, de jól passzol a kacsához és csodaszer a hajnak! Könnyen készíthetsz belőle hajnövekedést serkentő olajat. A népi gyógyászatban is gyakran használt ez a vizelethajtó, nyugtató valamint görcsoldó és fertőtlenítő hatású növény. Nyugtatja az idegrendszert és segít a fáradtság csökkentésében. Piacokon őt is megtaláljuk a fentebb említett 1500 forint körüli áron, igénye pedig szintén nagyon alacsony, csak azt várja el, hogy időnként adj neki egy kis vizet, cserébe ő még fagytűrő is. 

Rozmaring
FotoFreePikRozmaring

Következő, balkonládában is termeszthető fűszerünk a petrezselyem. Vele ugyan nincs olyan könnyű dolgunk, mint a fentebbi növényekkel, azonban nem megugorhatatlan feladat az ő életbentartása sem. Egy kicsivel több vízre van szüksége. Tökéletes levesekbe, burgonyákhoz, de dekorációnak is ideális.

Metélőhagyma a tavasz hírnöke. A frissen vágott metélőhagyma szinte minden ételnek jól áll. Tökéletes krumplipürét bolondítani, jól passzol az egyszerű vajas kenyérhez, de igazából tényleg szinte bármihez. Bíborlila, pamacsszerű virága pedig (ami szintén ehető) egészen extra dekorációs elem. Gondozását tekintve szereti a napfényt, tehát érdemes a naposabb részen elhelyezni, vízigénye pedig egyezik a fentebb említettekével. Fagyálló, beszerzése pedig tavasszal pofon egyszerű, hiszen megtalálhatjuk a legtöbb szupermarket polcain is. 

Fotó:Kertpont – Metélőhagyma virágzás

Sorolhatnánk még a lehetőségeket, ilyen például a kakukkfű, az oregánó, a metélő zeller és még sok más csodálatos növéy, amikről egy következő cikkünkben olvashattok.

Plusz információ: Hogyan válassz növényt? Érdemes vásárlás előtt kihúzni földlabdával együtt kicsit a a cserépből és megnézni a gyökerek állapotát. Azoknak fehéreknek, nem pedig sárgás árnyalatúnak kellene lenniük, földjük pedig akkor jó ha enyhén nedves, ugyanis könnyű őket túlöntözni, ami pedig legtöbbször visszafordíthatatlan karokat okoz a növényben. Nem a méret a lényeg! Nem mindig a legnagyobb a legerősebb, érdemes kicsi, de friss, erős töveket választani. 

author avatar
Jeszenszky Zsófia
Hirdetés: Sport felszerelések

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .