Hafi útja El Camino
Hafi útja El Camino

Tele volt a fejem nekem is kérdésekkel, vajon honnan szerezhetnék be minel több információt, arról, hogy mit vegyek, hogyan készüljek a Caminora. Egyik ismerősöm megkérdezte tőlem, amikor meséltem neki, hogy végig sétálok a Caminon, hogy hogyan készülök fel rá? Viccesen válaszoltam neki – kész vagyok! De ez a valóság! Minden szempontból hasznos, ha van sport múlt vagy sok-sok legyalogolt kilométer és túratapasztalat vagy elolvassuk az erre a célra íródott könyveket, de nem szükséges, ahhoz hogy a Caminon el tudjunk indulni és végig is tudjuk csinálni! Ha teheted az erre a célra kiválasztott cipőben gyalogolj néhány kilómétert és járasd be! Nem árt sem a cipőnek, sem pedig neked a plusz mozgás. Magam is azt tapasztalom, amit ez a mondás üzen, hogy “az út megad mindent, amire szükséged van!” Amire szükségünk van leginkább az csak a bátorságunk és hitünk, hogy elinduljunk, minden más közben megszületik. Ez a Camino egyik varázsa nem valami felelőtlen, nemtörődöm kijelentés vagy túlzott lazaság. Indulj el és megtapasztalod te magad is! 🙂 Amire viszont mindenképp szükséged lesz, ha mégsem az út adakozó tulajdonságára szánnád magad: egy kb 40-50 l táska maximum, egy könnyű, vékony hálózsák, fejlámpa, kalap vagy sapka a nap ellen, hiszen a Camino középső szakasza a Meszeta, ami egy kb 1000 m magasan lévő fennsík, ahol könnyen napszúrást kaphatunk vagy leéghetünk, 1 váltás zokni nadrág ( lehetőleg rövidnadrággá alakítható ), túrabot, egy szappan ( mert azzal kezet is moshatsz, fürdésre is alkalmas és ruhát is moshatsz vele, bár már a legtöbb szálláshelyen ( albergue) van mosó- es szárítógép), esőkabát ( poncho), hogy a táskádat is védje, ha elered az eső, papucs, törölköző, egy váltás rövid és hosszúujjas felső (merinói gyapjút ajánlom) és ezen felül már csak két dolog van a bakancs vagy túracipő és a Camino útlevél (credencial del peregrino). Ha ezek megvannak egy jo nagy zsák nyitottság a világra és az emberekre és kész is vagy! Felszerelésekben én a Decathlont választottam, tökéletesen megfelel minden sporteszközük egy zarándokút teljesítésére, akkor is, ha az 800 km hosszú. Itt biztosan kilépsz majd a komfortzónádból, de épp ez az, ami megerősít, ami feltölt és ami a külső utazás mellett a belsőre is elvisz téged. A statisztikák szerint a három leggyakoribb félelem, ami miatt nem indul el az emberek többsége a Caminora: nincs rá időm, nincs rá pénzem, nem bírom majd teljesiteni! Ezek közül engedjétek meg, hogy mindet eloszlassam bennetek és biztassak mindenkit arra, hogy bartan járja vegig ezt a páratlan utat a következő el: spotify- on van egy podcast, ami minden részletre kitér és minden tévhitet és félelmet eloszlat a címe: El Camino – Egy út, két történet. Ha úgy érzed hezitálsz, de vágyódsz az ismeretlenre és végig szeretnéd járni Szent Jakab útját, hallgasd végig a podcastot és Buen Camino! 

Némi szervezés, tervezes után most hogy már a Caminot járom azt tudom mondani, hogy csak indulj el, csak tedd meg az első lépést, mint mindenben ennyi kell! Ne pakold túl a táskád, mert minden amire igazán szükséged lesz, magadban hordozod.

“Aki kevéssel megelégszik, rátalál a boldogság.” / Afrikai közmondás/.

author avatar
Havasi Gergő
Hirdetés: Sport felszerelések

1 hozzászólás

  1. Már várom a következő írásod Gerikém! Annyira boldog vagyok, hogy sikerült belevágnod és bízom abban pár éven belül sikerül nekem is teljesíteni ezt a túrát! Várom, hogy haza gyere és beszélgessünk erről IS!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .