Albérlet
Albérlet

Mitől lesz egy albérlet tuti fogás? Milyen szempontokra érdemes kiemelt figyelmet fordítani akkor, ha nem szeretnénk néhány hónap múlva újra költözni? Az élettér egyik helyről a másikra történő átköltöztetése akkor sem kényelmes, ha csupán egyetlen szoba bérléséről van szó, és csak a szezonálisan használt holmikat vinnéd magaddal. Ez utóbbi rendszerint a felsőoktatásban részt vevő diákoknál számít igazi opciónak. A gyakorlatban viszont a harmincasok és akár a negyvenes korosztály is arra kényszerülhet, hogy a saját otthon megteremtését ideig-óráig albérletben képzelje el. Mi áll a háttérben? Milyen bérlemények a leginkább keresettek manapság? Cikkünkben ilyen kérdésekre keressük a válaszokat.

Főszerepben az energiahatékonyság 

Már lassan másfél éve, hogy az energiaválság és a rezsiárak változása mindennapjaink része lett. A fogalmak a gyakorlatban is megmutatják hátulütőiket, és ez az albérleti piacon sincs másként. Korábban akár háromhavi kauciót is elkértek a leendő bérlőktől, – éppen a rezsi kiszámíthatatlanságának apropóján -, ám a keresleti és a kínálati igények igazodtak egymáshoz, és ma már gyakran újra a kéthavi összeg az elterjedt.

A várható költségekkel összefüggésben sem mindegy, hogy mennyire jó energetikai jellemzőkkel rendelkezik az ingatlan. A Professional Premium Property Zrt. információi alapján elmondható, hogy a legtöbben a szigetelt, akár többféle fűtési megoldást is kínáló ingatlanokat keresik albérlet céljából.

Minőségi felszereltség és igényes kialakítás 

kiadó szobák, lakrészek elsősorban az egyedülállók és a diákok esetében kerülhetnek előtérbe. Ilyenkor is fontos szereppel bír a jól felszerelt, gépesített konyha, és a berendezések rendszeres szervizelése. A lelakott ingatlanok egyre kevésbé népszerűek, főleg akkor nem, ha a számlaképesség is hiányzik.

Korrekt szerződéses háttér és számlaképesség nélkül nem érdemes! 

Felelősen gondolkodva ma már nem mehetünk el a szerződése háttér és a lakhatási támogatást lehetővé tevő számlaképesség mellett sem. Aki élt már néhány évet albérletben, és rossz döntések sorozatán van túl, biztosan tudja, hányféle buktatóval lehet találkozni a fővárosban és vidéken egyaránt. Míg a kisvárosokban az albérletek hiánya okoz gondot, addig a nagyvárosokban és Budapesten már inkább a magas költségek számítanak nehezítésnek. Nem ritka, hogy a két fél között megírt papírra hivatkoznak szerződésként, holott ez korántsem igaz így. Érdemes akár olyan lehetőséget keresni, ahol egyértelműen a közjegyző előtt megkötött bérleti szerződés szolgálja a bérlő és a bérbeadó biztonságát.

Kényelmesen albérletben is

A fix időre kötött szerződés mindig magában hordoz egyfajta biztonságot is. Ez legtöbbször 1 vagy 2 évben meghatározott. Sokan vannak azon a véleményen, hogy az albérlet egyet jelent egyfajta folyamatos bizonytalansággal. Nem úgy alakíthatjuk az életteret, ahogyan szeretnénk, mindenbe beleszólása van a bérbeadónak. Éppen emiatt is bír kiemelt szereppel a korrekt, a részletekre kiterjedő bérleti szerződés. Egyéni egyeztetés, kikötés bármely részterületre szólhat.

Még mindig hátrány a gyermek? 

A gyakorlatban tény, hogy ha egy bérbeadónak választania kell egy család vagy egy pár között, akkor nagy valószínűséggel ez utóbbi mellett teszi le a voksot. Nem ritka, hogy már a hirdetésben szerepet kap ez a kitétel. Vannak, akik nem vállalják be, és csak egyéni döntésük meghozatalakor jut érvényre az előítélet. Hasonló a helyzet a kisállattal is. Az állatbarátok legnagyobb sajnálatára az albérletkeresés során sokszor kizáró tényezőnek számít a háziállat tartása. A háttérben gyakran a bérbeadó rossz tapasztalatai és félelmei vannak, de egy kérdést mindenképpen megér, és felajánlhatod akár azt is, hogy többet fizetnél, ha kedvenced is veled tarthatna. A kiadó szobák és lakrészek esetében szinte lehetetlen olyan megoldást találni, ahol állat is költözhet, ez egyébként a négylábú érdekében is hasznos.

author avatar
Grabowsky
Hirdetés: Sport felszerelések

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .