A magyarok többsége legalább 1-2 alkalommal grillezik nyáron, amelyre az egyedi ízek, a jó idő és a társaság ösztönzi őket – derül ki A Kert Bisztró és az Opinio piackutató közös, reprezentatív felméréséből. Míg a hazai grillezők harmada azt állítja, hogy sosem hibázik, addig a többiek leggyakrabban túlsütik vagy nyílt láng felett megégetik a gondosan előkészített húsokat és zöldségeket.

A kutatásban részt vevő, 16 és 59 év közötti válaszadók közel háromnegyede (72%) nyáron legalább 1-2 alkalommal grillezik. Tízből négyen (41%) havonta, míg minden tizedik (13%) hetente sütöget. A 20 év alatti fiatalok negyede (26%) minden héten grillezik, míg az ötven felettiek több mint harmada (39%) egyáltalán nem szokott grillezni.

Azok, akik sütögetnek, leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata miatt teszik ezt. Elsősorban csirkehúst (70%) és sertéshúst (52%) grilleznek, de a krumpli, paprika, patisszon és cukkini (28%) is gyakrabban kerül a rácsra, mint a marhahús (22%). A köretek közül a sült krumpli és a steakburgonya (50%) a legnépszerűbb, ezt követik a grillezett zöldségek (43%), a friss saláta (43%), a kenyér (30%) és a joghurtos mártások (24%). Grillezéskor az üdítőitalok (42%) és a limonádék (41%) a legkedveltebbek, különösen a nők körében (47% és 49%). Az alkoholos italok közül a sör (36%) a legnépszerűbb, főként a férfiak körében (51%), míg a röviditalokat (13%), a koktélokat (11%) és a különféle borokat (9%) ritkábban választják egy kiadós sütögetéshez.

„A különlegesebb, faszénen sült fogások közül leginkább a 16 órán kemencében füstölt BBQ marhaszegyet, a pulled pork szendvicset, a joghurtban pácolt tandoori csirkét, a grillezett fokhagymás fűszervajjal készült portobello gombát és az egészben grillezett tengeri halat kóstolnák meg a magyar vendégek a felmérés eredményei szerint” – emelte ki Antalffy Judit, A Kert Bisztró tulajdonosa. A zuglói étterem a grillterasz megnyitása alkalmából mérte fel a magyar emberek grillezési szokásait.

A kutatásban résztvevők önbevallása alapján a leggyakoribb hiba, amit grillezés közben elkövetnek, az az étel túlsütése vagy megégetése nyílt láng felett. Emellett sokan nem várják meg, hogy megfelelően felforrósodjon a grill, ami miatt kiszárad a fogás vagy nyers marad. A válaszadók harmada (34%) saját bevallása szerint a grillezés nagymestere, aki semmilyen hibát nem követ el. Sőt, a budapestiek közül tízből négyen (42%) ezt a képességet tartják magukról.

A megkérdezettek háromnegyede (76%, azok közül, akik szoktak sütögetni) étellel és itallal együtt legalább 3.000 – 5.000 forintot elkölt fejenként egy grillezésre. Országszerte a grillező lakosok közel ötöde (18%), míg a fővárosiak negyede 5.000-10.000 forintot sem sajnál, amikor sütögetésről van szó.


A felmérésről

A felmérést A Kert Bisztró megbízásából az Opinio piackutató applikációval végezték 2024. május 1-5. között, 1023 fős mintán. Az eredmények országosan reprezentatívak a 16-59 éves, okostelefonnal rendelkező lakosságra kor, nem, iskolai végzettség, lakóhely településtípusa és régiója szerint.

Opinio háttérinformáció

Az Opinio piac- és közvéleménykutató applikáció 2020 májusa óta méri a felhasználók véleményét a legkülönfélébb kérdéskörökben. Az alkalmazás Android és iOS okostelefonokon is működik, a felhasználók válaszaiból szociológiai módszertan szerint panelt készítenek, és a válaszokból súlyozással reprezentatív kutatási eredményeket publikál az applikáció mögötti csapat. Bővebben az alkalmazásról: Opinio.

author avatar
Grabowsky
Hirdetés: Sport felszerelések

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .