A margarinokkal kapcsolatos tévhit, miszerint jelentős mennyiségű káros transzzsírsavat tartalmaznak, még mindig elterjedt. Ez azonban már nem igaz, és a jogszabályok, valamint a modern gyártási eljárások cáfolják ezt a hiedelmet. A margarinok számos egészségügyi előnnyel járnak, mivel esszenciális zsírsavakat és vitaminokat tartalmaznak. Ideje eloszlatni a transzzsírsavakkal kapcsolatos mítoszokat és megvizsgálni, miért nem szabad hinni ezeknek a sztereotípiáknak.

Mi is az a transzzsírsav?

A transzzsírsavak biológiai értelemben olyan telítetlen zsírsavak, amelyek negatívan befolyásolják a koleszterinszintet. Ezen zsírsavak káros élettani hatásaik miatt kapcsolatban állnak a szívbetegségekkel, túlsúllyal és vércukorszint-problémákkal. Az a régi elképzelés, hogy a margarinok nagy mennyiségű transzzsírsavat tartalmaznak, a múltban alkalmazott gyártási módszereken alapul, amikor a folyékony olajokat részlegesen hidrogénezték a kenhetőség érdekében. Ez a folyamat jelentős mennyiségű transzzsírsavat eredményezett. Fontos tudni, hogy a transzzsírsavak teljes kiküszöbölése az étrendből szinte lehetetlen, mivel kis mennyiségben még a hidegen sajtolt olívaolajban is jelen vannak, és nagy hő hatására az ételek készítése során is keletkezhetnek.

Jogszabályok a fogyasztók védelmében

A margarinok kenhetőségét ma már nem hidrogénezett olajok, hanem szobahőmérsékleten szilárd növényi zsiradékok (például pálma- és kókuszzsír) biztosítják. Az Upfield cég, amely a Flora, Rama, Delma és Liga margarinokat gyártja, már 1995-ben eltávolította a transzzsírokat termékeiből, válaszul a kutatási eredményekre, amelyek kimutatták, hogy a transzzsírok koleszterinszintre gyakorolt hatása kedvezőtlen. Az Upfield elkötelezett marad ezen gyakorlat folytatása mellett.

Magyarországon a transzzsírsavakat szabályozó rendelet (71/2013.(XI.20) EMMI rendelet) értelmében csak olyan élelmiszerek kerülhetnek forgalomba, amelyek transzzsírsavtartalma nem haladja meg a 2g/100g zsírtartalmat. Az EU-ban 2021 áprilisától hasonló szabályozás van érvényben.

Margarinok: Fenntarthatóság és egészséges táplálkozás

A Rama 2022-es kutatása szerint az emberek többsége tisztában van azzal, hogy az állattenyésztés jelentős környezetterheléssel jár, különösen a metánkibocsátás miatt, amely a szarvasmarha-tenyésztéshez kapcsolódik. A tejipar metánkibocsátása is jelentős, ezért érdemes átgondolni étkezési szokásainkat a környezeti lábnyom csökkentése érdekében. A margarinok előállításának klímalábnyoma sokkal kisebb a vajénál. Egy kilogramm Rama vajalternatíva gyártása 3,7 kilogramm szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, míg egy kilogramm vaj esetében ez az érték meghaladja a 10 kg-ot.

A margarinok az egészséges táplálkozás részeként is kiváló választásnak bizonyulnak. Nemcsak sütéshez és főzéshez használhatók, hanem laktózmentes vagy vegán étrendekbe is beilleszthetők. Ajánlottak azok számára is, akik koleszterin-problémákkal küzdenek. Fontos azonban, hogy egyes margarinok tejszármazékokat tartalmazhatnak, ezért a tejmentes étrendet követők számára a 100%-ban növényi alapú margarinok, mint például a Flora Original vagy a Rama vajalternatívák javasoltak. Ezek telítetlen zsírsavakban gazdagok, míg a Rama Classic A- és D-vitaminokat is tartalmaz.

author avatar
Grabowsky
Hirdetés: Sport felszerelések

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .