Gyermekkoromban, amikor a nyarakat nagyszüleimnél töltöttem vidéken, mindig izgalommal vártuk a tavaszt, amikor a kertben frissen megjelenő zöldségeket és fűszernövényeket szedhettük le. A sóska volt az egyik kedvencünk, mert nagymamám mesélt róla, hogy már az ő gyerekkorában is különleges helyet foglalt el a család étkezési szokásaiban. A sóska íze és savanykás karaktere miatt különösen alkalmas volt arra, hogy feldobja az ételeket, és egy kis frissességet vigyen a mindennapokba.
Egyik kedvenc receptünk a sóskamártás volt, amelyet nagymamám mindig a tavaszi ünnepek alkalmával készített el. A mártás titka az egyszerűségében rejlett, hiszen kevés, de minőségi hozzávalókból készült, és mindig frissen tálalta. A családi összejöveteleken mindig nagy sikert aratott, főleg amikor a friss, ropogós rántott húst és a krémes mártást párosította.
Sóskamártás recept
Hozzávalók:
- 400 g friss sóska
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- Só, bors ízlés szerint
- 1/2 citrom leve
Elkészítés:
- Előkészítés: A sóskát alaposan mossuk meg, majd vágjuk apróra.
- Párolás: Egy lábasban olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a sóskát. Pároljuk, amíg a levelek összeesnek és megpuhulnak.
- Rántás: Szórjuk meg a liszttel, és folyamatos keverés mellett főzzük 2-3 percig.
- Főzés: Lassan adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, folyamatosan kevergetve, hogy csomómentes legyen. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt.
- Ízesítés: Ízesítsük cukorral, sóval, borssal és a citrom levével. Kóstoljuk meg, és szükség szerint igazítsuk az ízeket.
- Tálalás: A mártást forrón tálaljuk főtt burgonyával és rántott húsokkal, vagy más kedvenc ételekkel.
Ez a sóskamártás recept is biztosan nagy kedvenc lesz otthonotokban, ahogy nálunk is az volt. Próbáljátok ki, és élvezzétek a tavasz friss ízeit! Ha bármilyen kérdésetek van a recepttel kapcsolatban, vagy további tippekre lenne szükségetek, bátran írjatok! Jó étvágyat kívánok!