A lasagna egy tradicionális olasz étel, amelynek gyökerei az ókori Rómáig nyúlnak vissza. Az első írásos emlékek szerint már a középkorban is készítettek hasonló ételeket Itáliában. Az évek során az étel számos változáson ment keresztül, de a lényeg ugyanaz maradt: rétegesen rakott tészta, gazdag húsos ragu és krémes mártás.

Az olasz családokban a lasagna készítése gyakran ünnepi alkalmakhoz kötődik, mivel az étel elkészítése időigényes, és sok szeretetet igényel. A lasagna minden falatjában érződik a családi hagyományok és az olasz konyha iránti szenvedély.

Hozzávalók:

Bolognai raguhoz:

  • 500 g darált marhahús
  • 1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 sárgarépa, apró kockákra vágva
  • 2 szárzeller, apró kockákra vágva
  • 800 g konzerv darabolt paradicsom
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 dl vörösbor (opcionális)
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • Só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj

Besamel mártáshoz:

  • 50 g vaj
  • 50 g liszt
  • 600 ml tej
  • Egy csipet szerecsendió
  • Só és bors ízlés szerint

Összeállításhoz:

  • 400 g lasagne tészta
  • 200 g reszelt parmezán sajt
  • 200 g reszelt mozzarella sajt

Elkészítés:

  1. Bolognai ragu készítése:
    • Egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert, majd közepes lángon puhára pirítjuk.
    • Hozzáadjuk a darált marhahúst, és addig pirítjuk, amíg a hús barnára sül.
    • Belekeverjük a paradicsompürét, és pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a konzerv darabolt paradicsomot és a vörösbort (ha használunk).
    • Ízesítjük szárított oregánóval, bazsalikommal, sóval és borssal. Lassú tűzön kb. 30-40 percig főzzük, amíg a ragu besűrűsödik.
  2. Besamel mártás készítése:
    • Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, és világos rántást készítünk.
    • Fokozatosan hozzáöntjük a tejet, folyamatos keverés mellett, hogy sima mártást kapjunk.
    • Ízesítjük sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval. Addig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik.
  3. Lasagna összeállítása:
    • Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
    • Egy hőálló tál aljára egy vékony réteg bolognai ragut kenünk. Erre egy réteg lasagne tésztát helyezünk, majd egy réteg besamel mártást kenünk rá. Megszórjuk reszelt parmezánnal és mozzarellával.
    • Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg az összes hozzávaló elfogy. A tetejére besamel mártás és sajt kerüljön.
    • Az előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára sül és a tészta megpuhul.
  4. Tálalás:
    • A lasagnát pár percig hagyjuk hűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.

Remélem, tetszik a recept! Jó étvágyat kívánok az elkészítéséhez és fogyasztásához! Ha bármilyen kérdésed van, vagy további receptekre van szükséged, bátran szólj!

author avatar
Grabowsky
Hirdetés: Sport felszerelések

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .