Egy nap, amikor végre beköszöntött a nyár, és a nap aranysugarai lágyan simogatták a kertet, úgy döntöttünk, hogy egy hatalmas kerti partit rendezünk. A barátok és a családtagok mind összegyűltek, hogy együtt ünnepeljünk. A grill volt a parti középpontjában, ahol csirke souvlakit és grillezett zöldségeket készítettünk.
Ahogy elkezdtük a grillezést, mindenki körbeállta a grillt, és izgatottan várta, hogy a finomságok elkészüljenek. Az egyik barátunk, Péter, különösen lelkes volt, és magára vállalta a grillmester szerepét. Büszkén emelte magasba a csirkés nyársat, hogy megmutassa mindenkinek a tökéletesen megsült darabokat.
Ekkor történt a baj: egy huncut csirkedarab megcsúszott a nyárson, és egyenesen az ég felé repült. Mindenki hangos nevetésben tört ki, de a legviccesebb rész csak ezután következett. Misi, a legkisebb unokaöcsém, hősiesen próbálta elkapni a repülő csirkedarabot. Úgy szaladgált a kertben, mintha egy eltévedt pillangót próbálna elkapni.
Végül a csirkedarab biztonságosan földet ért egy salátástálban, és Misi nagy diadalittasan felkapta. Mindenki tapsolt és nevetett, és innentől kezdve a parti hangulata csak még jobb lett. Ez a kis incidens mindannyiunkat emlékeztetett arra, hogy a legjobb pillanatok azok, amelyeket együtt élhetünk át, és amelyekre évek múltán is szívesen emlékszünk vissza.
Csirke souvlaki:
- 600 g csirkemell, kockára vágva
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál paprika
- Só és bors ízlés szerint
Grillezett zöldségek:
- 2 piros kaliforniai paprika, kockára vágva
- 2 cukkini, szeletekre vágva
- 1 nagy padlizsán, szeletekre vágva
- 200 g gomba, félbevágva
- 3 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
Tzatziki szósz:
- 200 g görög joghurt
- 1 kígyóuborka, reszelve és lecsöpögtetve
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- Só és bors ízlés szerint
- Friss kapor vagy menta (opcionális)
Elkészítés:
Csirke Souvlaki:
- Egy nagy tálban keverjük össze az olívaolajat, a fokhagymát, a citromlevet, az oregánót, a kakukkfüvet, a paprikát, a sót és a borsot.
- Adjuk hozzá a csirkekockákat, és alaposan forgassuk meg, hogy minden darab be legyen vonva a pácba.
- Fedjük le, és hagyjuk a hűtőben legalább 1 órán át, de legjobb, ha egy éjszakán át pácoljuk.
- Melegítsük elő a grillt közepes-magas hőmérsékletre.
- A bepácolt csirkedarabokat fűzzük fel nyársakra, és grillezzük 10-12 percig, amíg átsülnek és aranybarnák lesznek, időnként forgatva őket.
Grillezett zöldségek:
- Egy nagy tálban keverjük össze az olívaolajat, a sót és a borsot.
- Adjuk hozzá a zöldségeket, és forgassuk meg, hogy minden darab egyenletesen be legyen vonva.
- A zöldségeket grillezzük 5-7 percig, amíg enyhén megpirulnak és megpuhulnak, időnként forgatva őket.
Tzatziki szósz:
- Egy tálban keverjük össze a görög joghurtot, a reszelt és lecsöpögtetett uborkát, a fokhagymát, az olívaolajat és a citromlevet.
- Ízesítsük sóval, borssal, és ha szeretnénk, adjunk hozzá apróra vágott kaprot vagy mentát.
- Hűtsük legalább 30 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás:
- A grillezett csirke souvlakit és zöldségeket friss pita kenyérrel vagy lapos kenyérrel kínáljuk.
- Mellé adjuk a tzatziki szószt, amit mindenki saját ízlése szerint használhat.
- Díszítésként kínálhatunk friss salátát, citromszeleteket és olívabogyót is.
Ez a recept kiválóan alkalmas egy kerti partyra, mivel előre elkészíthető, és a grillezés során mindenki részt vehet a főzésben.