Egy régi, békés kis magyar faluban élt egy idős házaspár, Márta néni és István bácsi. Az ősi parasztházuk kertjében mindig burjánzottak a fűszernövények, különösen a rozmaring, amelyet Márta néni édesanyja ültetett évekkel ezelőtt. Minden hétvégén összegyűlt a család az öreg tölgyfa alatt, hogy közösen ebédeljenek, és mindig nagy volt az izgalom, hogy milyen finomság kerül az asztalra.

Egy különösen szép nyári napon, amikor a nap melegen sütött és a levegőt rozmaring illata töltötte be, Márta néni úgy döntött, hogy egy régi, családi recepttel lepi meg a családot. Ez nem volt más, mint a fokhagymás rozmaringos sertéskaraj, amelyet még az ő nagyanyja is gyakran készített ünnepi alkalmakkor.

Ahogy előkészítette a húst, eszébe jutottak a régi idők, amikor kislányként a konyhában segített édesanyjának, és együtt készítették el ezt az ínycsiklandó ételt. Az illatok és az ízek visszarepítették a múltba, amikor a családi összejövetelek meghittsége és a közösen töltött idő volt a legfontosabb.

A sertéskaraj lassan sült a sütőben, miközben az egész házat betöltötte a fokhagyma és a rozmaring illata. Amikor az étel elkészült, Márta néni büszkén tálalta az asztalra, és mindenki örömmel fogyasztotta. Az étel nemcsak a testet, hanem a lelket is táplálta, és az emlékek újra életre keltek a finom falatok között.

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéskaraj (csontos vagy csont nélküli)
  • 4 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 2 evőkanál friss rozmaring, aprítva (vagy 1 evőkanál szárított rozmaring)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1/2 csésze száraz fehérbor (opcionális)
  • 1/2 csésze csirkehúsleves (opcionális)

Elkészítés:

  1. Előkészítés:
    • Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral vagy alufóliával.
  2. Fűszervaj elkészítése:
    • Egy kis tálban keverd össze az aprított fokhagymát, rozmaringot, olívaolajat, mustárt, sót és borsot. Ezzel a keverékkel dörzsöld be alaposan a sertéskarajt, ügyelve arra, hogy minden oldalára jusson a fűszervajból.
  3. Sütés előkészítése:
    • Helyezd a befűszerezett karajt a tepsibe. Ha szeretnél, öntsd a fehérbort és a csirkehúslevest a tepsibe, hogy extra ízt adjon a húsnak és szaftosabbá tegye.
  4. Sütés:
    • Sütőben süsd a karajt 180°C-on kb. 1-1,5 órán át, vagy amíg a hús belső hőmérséklete eléri a 70°C-ot (ez a megfelelő hőmérséklet a sertéshús esetében). Félidőben locsolgasd meg a húst a tepsiben lévő szafttal, hogy ne száradjon ki.
  5. Pihentetés:
    • Amikor a karaj elkészült, vedd ki a sütőből, és fóliával letakarva pihentesd 10-15 percig. Ez idő alatt a hús szaftosabb és ízletesebb lesz.
  6. Szeletelés és tálalás:
    • Pihentetés után szeleteld fel a karajt vékony szeletekre. Tálald a kedvenc köreteiddel, például sült zöldségekkel, krumplipürével vagy friss salátával.

Tipp:

  • A fűszereket ízlés szerint variálhatod, például hozzáadhatsz kakukkfüvet vagy oregánót is a fűszervajhoz.
  • Ha szeretnéd, a karaj mellé tehetsz néhány szelet almát vagy hagymát is a tepsibe, hogy extra ízt adjon az ételnek.

Ez a fokhagymás rozmaringos sertéskaraj tökéletes választás egy ünnepi ebédhez vagy vacsorához, de akár a hétköznapokat is különlegessé teheti. Jó étvágyat!

author avatar
Grabowsky
Hirdetés: Sport felszerelések

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .