A lasagna egy tradicionális olasz étel, amelynek gyökerei az ókori Rómáig nyúlnak vissza. Az első írásos emlékek szerint már a középkorban is készítettek hasonló ételeket Itáliában. Az évek során az étel számos változáson ment keresztül, de a lényeg ugyanaz maradt: rétegesen rakott tészta, gazdag húsos ragu és krémes mártás.
Az olasz családokban a lasagna készítése gyakran ünnepi alkalmakhoz kötődik, mivel az étel elkészítése időigényes, és sok szeretetet igényel. A lasagna minden falatjában érződik a családi hagyományok és az olasz konyha iránti szenvedély.
Hozzávalók:
Bolognai raguhoz:
- 500 g darált marhahús
- 1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 sárgarépa, apró kockákra vágva
- 2 szárzeller, apró kockákra vágva
- 800 g konzerv darabolt paradicsom
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 dl vörösbor (opcionális)
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- Só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
Besamel mártáshoz:
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 600 ml tej
- Egy csipet szerecsendió
- Só és bors ízlés szerint
Összeállításhoz:
- 400 g lasagne tészta
- 200 g reszelt parmezán sajt
- 200 g reszelt mozzarella sajt
Elkészítés:
- Bolognai ragu készítése:
- Egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert, majd közepes lángon puhára pirítjuk.
- Hozzáadjuk a darált marhahúst, és addig pirítjuk, amíg a hús barnára sül.
- Belekeverjük a paradicsompürét, és pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a konzerv darabolt paradicsomot és a vörösbort (ha használunk).
- Ízesítjük szárított oregánóval, bazsalikommal, sóval és borssal. Lassú tűzön kb. 30-40 percig főzzük, amíg a ragu besűrűsödik.
- Besamel mártás készítése:
- Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, és világos rántást készítünk.
- Fokozatosan hozzáöntjük a tejet, folyamatos keverés mellett, hogy sima mártást kapjunk.
- Ízesítjük sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval. Addig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik.
- Lasagna összeállítása:
- Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
- Egy hőálló tál aljára egy vékony réteg bolognai ragut kenünk. Erre egy réteg lasagne tésztát helyezünk, majd egy réteg besamel mártást kenünk rá. Megszórjuk reszelt parmezánnal és mozzarellával.
- Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg az összes hozzávaló elfogy. A tetejére besamel mártás és sajt kerüljön.
- Az előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára sül és a tészta megpuhul.
- Tálalás:
- A lasagnát pár percig hagyjuk hűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Remélem, tetszik a recept! Jó étvágyat kívánok az elkészítéséhez és fogyasztásához! Ha bármilyen kérdésed van, vagy további receptekre van szükséged, bátran szólj!