A fogkő nemcsak esztétikai problémát jelent – az étkezést, ízérzékelést és emésztést is befolyásolja. Nézd meg, hogyan!

A fogkő tipikusan olyan dolog, amit sokan hajlamosak félvállról venni – különösen akkor, ha nem látványos helyen jelenik meg. Pedig nemcsak esztétikai kérdésről van szó: a fogkő az egész szájüreg állapotára, sőt még az étkezésre is hatással lehet. Igen, arra is, hogyan, mennyire kényelmesen és zavartalanul tudsz enni. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan kapcsolódik össze a fogkő, az ínygyulladás és az étkezés.

Hogyan lesz “kő” a fogainkon?

A fogkő a fogak felszínén természetesen képződő lepedék elmeszesedett, megkeményedett változata. Jellemzően úgy alakul ki, hogy a lepedék hosszabb ideig a fogadon marad, például nem mosol elég alaposan fogat, vagy nem használsz fogköztisztító kefét. Ez a lepedék kapcsolatba kerül a nyálban található ásványi anyagokkal és az eredmény egy durva, érdes, sárgás vagy barnás lerakódás a fogaidon. Igen, a tiéden is!

Ez a lepedék sajnos nemcsak ott lehet jelen, ahol látod, hanem a fogközökben, a fogíny szélénél, sőt, akár az ínyed alatt is. Emiatt sokan meg is lepődnek, amikor a fogorvos fogkőleszedést javasol, pedig „ők nem is látják, hogy lenne”.

A rossz hír az, hogy mindenkinek van fogköve – csak az a kérdés, milyen mennyiségben és hol? A jó hír viszont az, hogy a fogkő rendszeres eltávolítása megelőzheti a későbbi komolyabb problémákat.

Maradhat a fogkő, ha nem zavar??

A fogkővel nem lenne semmi gond, ha a benne megtelepedő baktériumok ne tartanák állandó gyulladásban a környező ínyszövetet. Ez kezdetben „csak” fogínyvérzést, duzzanatot, érzékenységet okoz, de hosszabb távon a gyulladás átterjedhet a fogágyra is. Ilyenkor már fogágybetegségről beszélünk, ami alattomosan, fájdalom nélkül, de biztosan pusztítja a fogakat tartó csontot – és ennek akár fogvesztés is lehet a vége. Még mielőtt azonban idáig fajulna a helyzet…

Szerencsére vannak intő jelek, melyeket már korábban is megfigyelhetsz jellemzően étkezés közben.

Étkezés és fogkő – hogyan kapcsolódnak?

Sokan nem tudják, hogy jelentős hatással lehet a fogkő – vagyis az általa előidézett gyulladás – arra, hogyan és mit eszünk, ehetünk. A következő problémák mind visszavezethetők a kezeletlen “nekem nincs, hiszen nem is látszik” fogkövekre és az okozott gyulladásokra.

1. Egyre inkább kerülöd a “kemény” ételeket

Amikor az íny gyulladt, duzzadt vagy visszahúzódott, a rágás fájdalmassá válhat. Lehet, hogy tudat alatt már régóta csak az egyik oldalon rágod meg az ételt, vagy kerülsz bizonyos fogásokat – például a roppanós, kemény, apró magvakat tartalmazó ételeket – mert kellemetlenek, vagy beragadnak a fogkő mellé.Ez rontja az étkezés élményét, és hosszú távon az állkapocs egyoldalú terheléséhez is vezethet, ami újabb fájdalmakat okozhat.

2. Beleharapni? Na még mit nem!

A fogkő érdes felszíne kiváló búvóhely az ételmaradékoknak. Ha fogmosás után is azt érzed, hogy valami ott maradt, vagy gyakran tapasztalsz kellemetlen leheletet, akkor valószínű, hogy a fogkő alatt vagy között megbújt szennyeződések miatt van. Ezek a lerakódások nemcsak a szájszagot fokozzák, hanem újabb fogkő képződését is segítik.

3. Nem úgy érzed az ízeket, mint régen

A gyulladt szájnyálkahártya és a sok lerakódás nemcsak fizikailag zavarja az étkezést, de az ízek érzékelését is torzíthatja. Előfordulhat, hogy kevésbé érzed intenzívnek a kedvenc ételeid ízét, vagy éppen kellemetlen mellékízeket tapasztalsz – amit sokszor a szájban élő baktériumok és azok anyagcseréje okoz.

4. Viszlát hideg, meleg, édes és savanyú nyalánkságok

A fogkő gyakran vezet ínyvisszahúzódáshoz, ami miatt szabaddá válnak a fognyaki részek. Ezek a területek érzékenyen reagálnak hideg, meleg, édes vagy savas ételekre. Ha egy jégkrém, egy pohár forró tea vagy egy szelet citromos süti már nem esik jól, akkor meglehet, hogy a fogkő a hibás.

5. Olyantól fáj a hasad, amitől “elvileg” nem kéne

Ha nem tudsz jól rágni, az nemcsak a szájban, hanem a gyomorban is gondot okoz. A rosszul megrágott étel nehezebben emészthető, puffadáshoz, gyomorfájáshoz is vezethet. Vagyis a fogkő hatása nem áll meg a fogínynél, hanem hatással lehet az egész emésztésedre.

Megelőzhető és kezelhető is!

A legfontosabb, hogy rendszeresen jelentkezz be fogkőeltávolításra – akkor is, ha nem érzel különösebb panaszt. A professzionális fogkőleszedés teljesen fájdalommentes, és sokkal többet ad vissza annál, mint amit elsőre gondolnál: megszabadít a gyulladástól, javítja a leheletedet, visszaadja az ízek élvezetét és komfortosabbá teszi az étkezést.

Ha kíváncsi vagy, milyen kérdésekkel fordulnak hozzánk a páciensek a fogkő kapcsán, nézd meg Dr. Dalos Magdolna videóját, ahol a leggyakoribb kételyeket oszlatja el érthető módon: ?Fogkőeltávolítás – Hogyan őrizheted meg fogaid épségét?

Lényegében

A fogkő sokkal alattomosabb dolog, mint amilyennek elsőre tűnik. Nemcsak a fogaidat és ínyedet károsíthatja, de hatással lehet az étkezésre, az ízérzékelésedre és még az emésztésedre is. Ha pedig már eddig is észrevettél valamilyen kellemetlenséget étkezés közben, lehet, hogy itt az ideje egy alapos fogkőleszedésnek.

Ne halogasd – tegyél a mosolyodért, a szád egészségéért és a nyugodt, élvezetes étkezésekért!

author avatar
Grabowsky
Hirdetés: Sport felszerelések

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.